Alternatilla.

Festival Multidisciplinar

bunyola, eivissa, inca, lloseta, manacor, muro,
palma, pollença, porreres, sa pobla, sant antoni de portmany

PEP BONET

Mallorca, 1974

Des de 1998 recorre el món fent fotos. Han estat anys de munts de rodets dedicats a documentar fotogràficament la part més fosca i desconeguda de la tragèdia humana.
El seu treball més conegut és Posithiv+, un assaig fotogràfic sobre l’HIV/SIDA a Àfrica, amb el que ha publicat un llibre i ha recorregut més de 15 països en 35 exposicions. Entre els seus nombrosos premis internacionals destaca la prestigiosa beca Eugene Smith pel seu projecte “Faith in Chaos” un treball sobre les seqüeles de la guerra a Sierra Leone. Amb la sèrie fotogràfica que presenta en aquest Festival Pep va obtenir el tercer premi FotoPres’07 de la Fundació La Caixa, i un segon premi World Press Photo. Actualment Pep està finalitzant el seu últim treball sobre Somàlia.

THIRD WORLD CUP

Equip de futbol d’amputats de guerra, Murray Town, Freetown, Sierra Leone.

“Llarg o curt?” pregunten els rebels quan et capturen. El que volen dir és: “vols que serrem la teva cama per la cuixa o pel genoll?”. La majoria dels amputats de guerra els van recollir les patrulles pacifistes de Nigèria, que els traslladaven a la capital Freetown en la part d’endarrere dels seus camions. Dos mil d’ells van acabar vivint al Campament de Murray Town. Vint-i-dos d’aquests nois es van ajuntar per formar un equip de futbol d’amputats, ells mateixos s’entrenaven sols, i ara són una força esportiva amb què compte el seu país. A través del futbol els nins han recuperat el seu orgull i autoconfiança.

 

Alternatilla és un festival diferent, amb un esperit interdisciplinari que es materialitza en un contingut d’activitats complementàries, que ofereixen una alternativa lúdica i cultural, una opció diferent per a l’oci.

Cap. 217A (III), Art. 24: Tota persona té dret al descans, al gaudi del temps lliure, a una limitació raonable de la durada del treball i a vacances periòdiques pagades.

És un festival que cerca la participació, la interacció i pretén que els assistents i participants treguin conclusions de primera mà, que coneguin i entenguin els distints aspectes del món de l’art i la seva interacció amb la resta d’aspectes de la vida i la convivència.

Cap. 217A (III), Art. 27: Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell resultin.

Un dels objectius del Festival és aconseguir nou públic any rere any gràcies a una programació amb suculentes propostes artístiques, oferint una alternativa a aquells que demanden un producte estimulant. Continuar desenvolupant i consolidar una programació dirigida a tots, però sobretot al públic més inquiet i inconformista.

A l’hora de programar en Alternatilla apostam per la qualitat per sobre de la comercialitat, els artistes amb què treballam funcionen sota la premissa de la independència, la llibertat de creació sense imposicions, i això no significa entrar en contradicció amb la demanda del públic sinó tot el contrari.

En l’edició 2007 la fotografia torna a tenir un protagonisme destacat, Alternatilla presenta el projecte 217A: 10 fotògrafs, seleccionats entre el millor del fotoperiodisme internacional en els últims 10 anys, que inclouen els guanyadors dels més prestigiosos premis i guardons de fotoperiodisme. Amb 217A portem al carrer un oceà d’imatges que són el mapa ferit del món. Fotografies que impressionen tant pel que mostren com per reflectir els riscos increïbles que estan disposats a córrer els que les capten per mostrar-les al món.

La música, potser la disciplina artística més popular, és un dels punts clau del Festival. Alternatilla posa a l’abast de tots una programació musical extensa, amb la presència d’interessants artistes nacionals i internacionals de la creació contemporània, alguns noms ja consolidats, altres pioners, avantguardistes, arriscats...

El Festival presenta també una novetat, un nou desafiament, gràcies a la col·laboració d’Au·ments, ampliam horitzons cap a una nova disciplina: les arts escèniques.

Si en el 2006 Alternatilla es va oferir com a plataforma a la solidaritat i a la sensibilització ciutadana, en aquesta nova edició seguim en aquesta mateixa línia, utilitzant les distintes disciplines artístiques com a punt de partida de la crida a la reflexió. De la mà de la fotografia i del cinema – ficció i documental –parlarem de temes com la immigració, el medi ambient, la SIDA. Es tracta de despertar el sentit crític i la reflexió de l’espectador respecte a temes que ens afecten a tots.

Cap. 217A (III), Art. 19: Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió.

 

Patrocinadors i colaboradors

  • Govern de les Illes Balears
  • Consell de Mallorca
  • Consell Insular d'Eivissa i Formentera
  • Ajuntament de Palma
  • Ibatur
  • S'Institut de Serveis Socials i Sportius de Mallorca
  • Ajuntament de Bunyola
  • Ajuntament d'Inca
  • Ajuntament de Lloseta
  • Ajuntament de Manacor
  • Ajuntament de Muro
  • Ajuntament de Pollença
  • Ajuntament de Porreres
  • Ajuntament de Sa Pobla
  • Ajuntament de San Antoni de Portmany

Organitza