TONI MIRANDA & THE JAZZ FINGERS

Dimecres, 30 de novembre de 2016, a les 20.00 h.

Sa Societat, Calvià.

Toni Miranda & The Jazz Fingers

JAZZ FINGERS 4
Antoni Miranda (Ciutat de Mallorca, 1960) comença a tocar la guitarra clàssica als 13 anys i als 16 ja ofereix concerts al “Centro de la Guitarra” de Palma. Llavors s´interessa pel jazz i coneix Salvador Font “Mantequilla” i Manolo Bolao, amb qui fa feina durant uns anys. Fundador de diferents formacions jazzístiques com “Brossat” i “Téntol”, i col.laborador habitual a sessions discogràfiques, ha format part de la Big Band de Palma i ha representat les Illes Balears a la “Muestra Nacional de Jazz” de l´any 89. Arreglista i productor musical del disc “Mallorcatur” (Reeditat el 2004), autor de la música per a la sèries de televisió “Mallorca màgica”, “Menorca màgica” i “La ruta de la ceba”; forma part del “Jazz Càmera Trio”, amb qui ha gravat un disc. Ha fet arranjaments per a la “JONDE” (Joven Orquesta Nacional de España) i ha estat arreglista i guitarrista de la ”Orquestrina d´Algaida”, amb qui va enregistrar el seu darrer disc, “Di-versions”.

Amb el grup “Sis Som” ha enregistrat “Fruits de la terra”. Actualment fa concerts de guitarra clàssica amb Jovan Milosevski arreu d´Europa i és professor de guitarra elèctrica a l´escola de música de Calvià. Cal esmentar la seva incorporació al “Contemporary Grup Ensemble” amb qui ha fet concerts a Berlín, Palma i al “IX Festival de Jazz de Sa Pobla” amb la col.laboració de la “Camerata Sa Nostra”, així com les actuacions amb els músics Ricardo Pla (bateria del grup “Irakere”), Alex Acuña (percussionista del grup “Weather Report”·), Peter Erskine (bateria de “Steps Ahead”, Michael Brecker, Diana Krall, etc), el baixista Gary Willis i el pianista argentí Lito Vitale.

També compagina la seva tasca de músic amb la confecció de partitures per a diferentes entitats de l´illa. Actualment és el responsable de l´àrea de música moderna de l´acadèmia “2punt2”, on dirigeix “combo” i “Big Band” d´alumnes amb els quals actua per tota l´illa. Dins l´apartat educatiu cal esmentar la seva incorporació a la “Traveling School” del bateria Jimmy Weinstein, amb qui organitza diferents seminaris de jazz, així com els concerts pedagògics que duu per totes les Balears: “La guitarra moderna d´Antonio de Torres”, “Coneguem el jazz”, “Història de la música moderna”, “Breu passeig pel jazz”, “Sis cordes” i “La llarga vida d’una melodia”.

Toni Miranda & The Jazz Fingers és la formació que lidera el guitarrista Toni Miranda acompanyat per Teo Salvà a la bateria, Joan Garcias al contrabaix, Jaume Riera al piano, Tomeu Garcias al trombó i Miquel Àngel Rigo al saxo tenor. El músic col·labora amb aquesta jove formació amb la intenció de presentar les seves composicions i arranjaments. Des de un primer moment es va fixar amb la instrumentació i llenguatge jazzístic del grup. Anteriorment ja havia compartit escenari amb el seu bateria, cosa que ha facilitat la seva connexió musical. Antoni Miranda lidera el seu grup “Miranda Jazz Quintet”, però el seu interès pels nous aires jazzístics de l’illa ha fet que es fixes amb la sonoritat i composicions de “The Jazz Fingers”. L’afany per descobrir nous llenguatges dins el jazz ha estat ben rebuda per crítica i públic.

El 2007 va de gira per Espanya amb el pianista Joan Martorell amb qui ha enregistrat “Capturant un sospir”. El 2008 participa en el “14è Festival de Jazz de Sa Pobla” amb la “Travelling School Band”, amb Paolo Porta, Francesco Guaiana, Lilli Santon, Stefano Solani i Jimmy Weinstein i és el guitarrista de la cantata “Rua fosca” de’n Miquel Brunet estrenada al Teatre Principal de Palma l’octubre del mateix any. Amb el “Miranda Jazz Quintet” participa al “XI Festival de Jazz de sa Pobla” (Mallorca) compartint cartell amb Marcus Miller, Uri Caine i Llibert Fortuny entre d’altres. El 2007 participa al muntatge “Jazztic” dirigit per la companyia “Puntiapart”, espectacle que combina la dansa i el jazz, estrenat l’abril al teatre “Xesc Forteza” i representat posteriorment a l’Auditòrium de Palma, Eivissa, Madrid i Valladolid. El maig del mateix any participen al Festival Internacional de Dússeldorf “Rallie Jazz Festival”. El 2011 guanyen el premi com a millor grup de jazz de Balears al “4t Certamen de Jazz Palma Comercial” i queden segons a la classificació general. El mateix any participen al “Jazz Expo” de Sardenya (Itàlia). El 2012 forma part del “Satoko Fujii Ensemble”, amb Satoko Fujii al piano, Natsuki Tamura a la trompeta, Jimmy Weinstein a la bateria i Lilli Santon a la veu. Amb aquesta formació actuen a la “Fundació Miró” de Palma, a l’estudi Weils d’Andratx i al “Festival Internacional de Jazz de Sa Pobla”. El 2013 participa, juntament amb el periodista Carlos Garrido i l’actor Rodo Gener, en el programa “Les nits Gòtiques” del Castell de Bellver. L’agost del 2013 toca amb el saxofonista Noah Preminger i el trombonista Dan Fox.

El novembre del 2014 forma part del quintet d’en Chris Cheek amb qui toca a Calvià i Sa Pobla. És un projecte musical basat en la música moderna, la bossa nova i el jazz. Es va formar a partir de l’any 2012 de la mà de cinc músics mallorquins. La seva plantilla és el quintet de Jazz, format per bateria, contrabaix, piano, saxòfon i trombó. L’ objectiu és oferir a les seves actuacions la qualitat i l’espontaneïtat del Jazz, tant actual com clàssics, a través de diferents estils i també amb composicions propies. Les seves versions beuen directament dels grans mestres amb la sonoritat personal del quintet. L’any 2015 han guanyar el concurs Interjazz UNESCO celebrat al Conservatori Superior de les Illes Balears.