Alternatilla.

Festival Multidisciplinar

bunyola, eivissa, inca, lloseta, manacor, muro,
palma, pollença, porreres, sa pobla, sant antoni de portmany

Una pel·lícula de Sergi AgustíMUZUZANGABO
El despertador de los demás

Dijous 19 d'abril
Centre Social Flassaders (C/ Ferreria 10, Palma - 971 21 40 27)
19 h / Entrada lliure
Presentació i col·loqui a càrrec de Sergi Agustí i Carlos Cordero

Un documental que descriu el problema de la SIDA a Àfrica a través del treball de sensibilització dut a terme per l’activista Carlos Cordero en localitats del Congo.

El documental, dirigit per Sergi Agustí, mostra la realitat de la malaltia en distints col·lectius congolesos, va tardar a rodar-se més de tres anys – 2003 a 2006 - i compta amb la participació de l’AECI juntament amb el Pla Vita per a la conscienciació de la problemàtica de la SIDA al continent africà, mostra el dia a dia de l’activista a les zones més desprotegides del país i reflexa les carències informatives que tenen els congolesos sobre la malaltia.

“Muzuzangabo” és el nom amb què un pobletà va batejar al cooperant i que significa el “despertador dels altres” en suahili, en relació a la incansable tasca de l’activista per la conscienciació sobre la malaltia.

“Muzuzangabo, el despertador dels altres” analitza les possibles vies de solució i recull el testimoni dels afectats que relaten com es van enfrontar a la malaltia i el coneixement que tenen d’ella. La pel·lícula ofereix també la mirada dels què treballen perquè els medicaments es distribueixin de la millor manera possible entre la població, i la feina que realitzen organitzacions com Metges Sense Fronteres i associacions locals, en el subministrament de les dosis.

Sergi Agustí va començar la seva carrera en el món del documental el 2003 al costat de Pep Bonet en Sierra Leone, amb el que va rodar el curt “Faith in Chaos” sobre el món de la fotografia. Gràcies a Metges sense Fronteres, Agustí va realitzar un reportatge que es va presentar a la Conferència Internacional de la SIDA a Bangkok el 2004 i mesos mes tard va realitzar el seu primer documental llarg el 2004 en Sierra Leone. El seu últim treball és “Muzuzangabo el despertador dels altres” on Agustí imprimeix un punt de vista positiu sobre la vida a Àfrica i en el que narra directament la problemàtica de la SIDA sense “victimismes”.

Carlos Cordero porta més de deu anys de lluita activa contra la SIDA, una malaltia amb la què conviu des de 1992. El 1996 la seva infecció va evolucionar fins a un estat terminal però un tractament adequat li va fer descobrir que podia continuar vivint juntament amb uns hàbits saludables. Va ser en aquest moment quan es va adonar que havia d’utilitzar la seva experiència per ajudar els altres i viatjar fins a Àfrica per ensenyar a les seves gents a viure amb el virus.

Carlos Cordero ha viatjat per diversos països del continent sensibilitzant la seva població malgrat limitacions com les guerres civils, la ignorància o la pobresa, i ha recolzat amb el seu missatge els serveis sanitaris en la seva lluita contra la malaltia.

 

Alternatilla és un festival diferent, amb un esperit interdisciplinari que es materialitza en un contingut d’activitats complementàries, que ofereixen una alternativa lúdica i cultural, una opció diferent per a l’oci.

Cap. 217A (III), Art. 24: Tota persona té dret al descans, al gaudi del temps lliure, a una limitació raonable de la durada del treball i a vacances periòdiques pagades.

És un festival que cerca la participació, la interacció i pretén que els assistents i participants treguin conclusions de primera mà, que coneguin i entenguin els distints aspectes del món de l’art i la seva interacció amb la resta d’aspectes de la vida i la convivència.

Cap. 217A (III), Art. 27: Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell resultin.

Un dels objectius del Festival és aconseguir nou públic any rere any gràcies a una programació amb suculentes propostes artístiques, oferint una alternativa a aquells que demanden un producte estimulant. Continuar desenvolupant i consolidar una programació dirigida a tots, però sobretot al públic més inquiet i inconformista.

A l’hora de programar en Alternatilla apostam per la qualitat per sobre de la comercialitat, els artistes amb què treballam funcionen sota la premissa de la independència, la llibertat de creació sense imposicions, i això no significa entrar en contradicció amb la demanda del públic sinó tot el contrari.

En l’edició 2007 la fotografia torna a tenir un protagonisme destacat, Alternatilla presenta el projecte 217A: 10 fotògrafs, seleccionats entre el millor del fotoperiodisme internacional en els últims 10 anys, que inclouen els guanyadors dels més prestigiosos premis i guardons de fotoperiodisme. Amb 217A portem al carrer un oceà d’imatges que són el mapa ferit del món. Fotografies que impressionen tant pel que mostren com per reflectir els riscos increïbles que estan disposats a córrer els que les capten per mostrar-les al món.

La música, potser la disciplina artística més popular, és un dels punts clau del Festival. Alternatilla posa a l’abast de tots una programació musical extensa, amb la presència d’interessants artistes nacionals i internacionals de la creació contemporània, alguns noms ja consolidats, altres pioners, avantguardistes, arriscats...

El Festival presenta també una novetat, un nou desafiament, gràcies a la col·laboració d’Au·ments, ampliam horitzons cap a una nova disciplina: les arts escèniques.

Si en el 2006 Alternatilla es va oferir com a plataforma a la solidaritat i a la sensibilització ciutadana, en aquesta nova edició seguim en aquesta mateixa línia, utilitzant les distintes disciplines artístiques com a punt de partida de la crida a la reflexió. De la mà de la fotografia i del cinema – ficció i documental –parlarem de temes com la immigració, el medi ambient, la SIDA. Es tracta de despertar el sentit crític i la reflexió de l’espectador respecte a temes que ens afecten a tots.

Cap. 217A (III), Art. 19: Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió.

 

Patrocinadors i colaboradors

 • Govern de les Illes Balears
 • Consell de Mallorca
 • Consell Insular d'Eivissa i Formentera
 • Ajuntament de Palma
 • Ibatur
 • S'Institut de Serveis Socials i Sportius de Mallorca
 • Ajuntament de Bunyola
 • Ajuntament d'Inca
 • Ajuntament de Lloseta
 • Ajuntament de Manacor
 • Ajuntament de Muro
 • Ajuntament de Pollença
 • Ajuntament de Porreres
 • Ajuntament de Sa Pobla
 • Ajuntament de San Antoni de Portmany

Organitza