Alternatilla.

Festival Multidisciplinar

bunyola, eivissa, inca, lloseta, manacor, muro,
palma, pollença, porreres, sa pobla, sant antoni de portmany

PHILIP BLENKINSOP

Australia, 1965

El nom de Philip Blenkinsop és sinònim de conflictes oblidats. Entre els seus reportatges més importants, ell mateix destaca : la retirada de les tropes vietnamites de Cambotja (1989), l’eliminació del moviment pro-democràcia a Bangkok, arran de les manifestacions de 1992, el cop d’estat a Cambotja (1997), la resistència a les muntanyes de Timor Oriental (1998), la guerra ètnica a Borneo (1999), la rebel·lió maoista, la matança de la família reial a Nepal (2001), i el reportatge sobre les seqüeles del tsunami el 2005 amb el que va guanyar el premi Visa d’Or a França. Una de les fotografies del reportatge de Philip Blenkinsop, presa una setmana després del pas del tsunami a Banda Aceh, Indonèsia, forma part també de les millors fotos de l’any segons la revista TIME. És una de les dues úniques persones a qui se’ls ha concedit el prestigiós premi Visa d’Or en dues ocasions. Philip viu a Bangkok des de fa gairebé dues dècades.

A la fi de desembre de 2004 un terratrèmol a la costa d’Aceh va desencadenar un gegantí tsunami. Vaig viatjar immediatament a les zones afectades al sud de Tailàndia i Aceh, la zona més pròxima a l’epicentre del terratrèmol. Vaig trucar al meu amic, i director de l’Agència VU, Christian Caujolle, des de ben a prop de la zona zero. I ell recorda que li vaig dir “mai no podria haver imaginat que un dia arribaria a Hiroshima”.

Perquè aquesta era l’escala de la destrucció, va ser probablement la situació més difícil que he hagut de cobrir en imatges. Fos quina fos la forma en què m’enfrontava a la destrucció pensava : “com puc ometre el queda fora del visor?”. Aquesta era la història que necessitava ser contada.

 

Alternatilla és un festival diferent, amb un esperit interdisciplinari que es materialitza en un contingut d’activitats complementàries, que ofereixen una alternativa lúdica i cultural, una opció diferent per a l’oci.

Cap. 217A (III), Art. 24: Tota persona té dret al descans, al gaudi del temps lliure, a una limitació raonable de la durada del treball i a vacances periòdiques pagades.

És un festival que cerca la participació, la interacció i pretén que els assistents i participants treguin conclusions de primera mà, que coneguin i entenguin els distints aspectes del món de l’art i la seva interacció amb la resta d’aspectes de la vida i la convivència.

Cap. 217A (III), Art. 27: Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell resultin.

Un dels objectius del Festival és aconseguir nou públic any rere any gràcies a una programació amb suculentes propostes artístiques, oferint una alternativa a aquells que demanden un producte estimulant. Continuar desenvolupant i consolidar una programació dirigida a tots, però sobretot al públic més inquiet i inconformista.

A l’hora de programar en Alternatilla apostam per la qualitat per sobre de la comercialitat, els artistes amb què treballam funcionen sota la premissa de la independència, la llibertat de creació sense imposicions, i això no significa entrar en contradicció amb la demanda del públic sinó tot el contrari.

En l’edició 2007 la fotografia torna a tenir un protagonisme destacat, Alternatilla presenta el projecte 217A: 10 fotògrafs, seleccionats entre el millor del fotoperiodisme internacional en els últims 10 anys, que inclouen els guanyadors dels més prestigiosos premis i guardons de fotoperiodisme. Amb 217A portem al carrer un oceà d’imatges que són el mapa ferit del món. Fotografies que impressionen tant pel que mostren com per reflectir els riscos increïbles que estan disposats a córrer els que les capten per mostrar-les al món.

La música, potser la disciplina artística més popular, és un dels punts clau del Festival. Alternatilla posa a l’abast de tots una programació musical extensa, amb la presència d’interessants artistes nacionals i internacionals de la creació contemporània, alguns noms ja consolidats, altres pioners, avantguardistes, arriscats...

El Festival presenta també una novetat, un nou desafiament, gràcies a la col·laboració d’Au·ments, ampliam horitzons cap a una nova disciplina: les arts escèniques.

Si en el 2006 Alternatilla es va oferir com a plataforma a la solidaritat i a la sensibilització ciutadana, en aquesta nova edició seguim en aquesta mateixa línia, utilitzant les distintes disciplines artístiques com a punt de partida de la crida a la reflexió. De la mà de la fotografia i del cinema – ficció i documental –parlarem de temes com la immigració, el medi ambient, la SIDA. Es tracta de despertar el sentit crític i la reflexió de l’espectador respecte a temes que ens afecten a tots.

Cap. 217A (III), Art. 19: Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió.

 

Patrocinadors i colaboradors

  • Govern de les Illes Balears
  • Consell de Mallorca
  • Consell Insular d'Eivissa i Formentera
  • Ajuntament de Palma
  • Ibatur
  • S'Institut de Serveis Socials i Sportius de Mallorca
  • Ajuntament de Bunyola
  • Ajuntament d'Inca
  • Ajuntament de Lloseta
  • Ajuntament de Manacor
  • Ajuntament de Muro
  • Ajuntament de Pollença
  • Ajuntament de Porreres
  • Ajuntament de Sa Pobla
  • Ajuntament de San Antoni de Portmany

Organitza