Alternatilla.

Festival Multidisciplinar

bunyola, eivissa, inca, lloseta, manacor, muro,
palma, pollença, porreres, sa pobla, sant antoni de portmany

YURI KOZYREV

Rusia, 1963

Nascut a Rússia el 1963, va començar la seva carrera professional com a fotògraf el 1986 i des de llavors ha retratat amb la seva càmera tots els principals conflictes i guerres de l’antiga URSS (Abkhazia, Moldàvia, Nagornyi, Karabakh, Tadjkistan i les dues guerres a Txetxènia). Kozyrev és un dels pocs fotògrafs russos que treballaven des del costat de l’Exèrcit Roig a Txetxènia sense amagar la seva simpatia pels “rebels” txetxens.

Va ser un dels primers fotoperiodistes en cobrir l’operació antiterrorista a Afganistan. Durant els últims quatre anys i mig ha viscut a Iraq, treballant per a la revista Time. Ha guanyat en dues ocasions el World Press Photo, així com nombrosos premis a Rússia, l’ICP Infinity Award i el premi Olivier Rebbot.

L’OCUPACIÓ D’IRAQ (Occupation of Iraq)

Vaig arribar a aquesta guerra amb una idea més o menys clara de recollir amb la meva fotografia la lluita entre el bé i el mal. Desafortunadament l’esbós d’aquesta noble tasca començà a corroirse des d’un primer moment, ja que no vaig tenir l’honor de conduir un tanc Abrams o de volar en la cabina d’un miraculós reactor de combat. Vaig estar allí quan aquest tanc i aquest reactor van llançar les seves bombes, coets i trets. Em vaig moure de ruïna en ruïna, des d’una tragèdia humana fins a una altra i la visió del gloriós bé vencent a l’atroç mal es feia més i més borrosa fins que va desaparèixer per complet com un miratge al desert.

Aquí estic, quatre anys després, quatre anys de guerra però segueixo sense tenir una noció de com el bé hauria de combatre el mal. La meva visió instintiva em diu ara que la guerra és un instrument tan abrupte i brutal per combatre el mal que aquells que la practiquen es converteixen, la majoria de les vegades, en part del seu costat obscur, i els motius originals ja no tenen sentit després d’un temps ja que matar no et fa millor ni tan sols quan estàs convençut que estàs matant als dolents. Vaig disparar cents, si no milers de flaixos sobre la misèria humana, la pèrdua, la tragèdia i la mort, però segueixo sense entendre el paper del bé i la raó d’aquesta guerra. Ni tan sols puc afirmar que sigui el bé lluitant contra el mal.

Quan mir la pantalla del meu portàtil a la fi del dia, l’únic que veig és el mal lluitant contra el mal en un combat mortal on la víctima principal és el bé.

 

Alternatilla és un festival diferent, amb un esperit interdisciplinari que es materialitza en un contingut d’activitats complementàries, que ofereixen una alternativa lúdica i cultural, una opció diferent per a l’oci.

Cap. 217A (III), Art. 24: Tota persona té dret al descans, al gaudi del temps lliure, a una limitació raonable de la durada del treball i a vacances periòdiques pagades.

És un festival que cerca la participació, la interacció i pretén que els assistents i participants treguin conclusions de primera mà, que coneguin i entenguin els distints aspectes del món de l’art i la seva interacció amb la resta d’aspectes de la vida i la convivència.

Cap. 217A (III), Art. 27: Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell resultin.

Un dels objectius del Festival és aconseguir nou públic any rere any gràcies a una programació amb suculentes propostes artístiques, oferint una alternativa a aquells que demanden un producte estimulant. Continuar desenvolupant i consolidar una programació dirigida a tots, però sobretot al públic més inquiet i inconformista.

A l’hora de programar en Alternatilla apostam per la qualitat per sobre de la comercialitat, els artistes amb què treballam funcionen sota la premissa de la independència, la llibertat de creació sense imposicions, i això no significa entrar en contradicció amb la demanda del públic sinó tot el contrari.

En l’edició 2007 la fotografia torna a tenir un protagonisme destacat, Alternatilla presenta el projecte 217A: 10 fotògrafs, seleccionats entre el millor del fotoperiodisme internacional en els últims 10 anys, que inclouen els guanyadors dels més prestigiosos premis i guardons de fotoperiodisme. Amb 217A portem al carrer un oceà d’imatges que són el mapa ferit del món. Fotografies que impressionen tant pel que mostren com per reflectir els riscos increïbles que estan disposats a córrer els que les capten per mostrar-les al món.

La música, potser la disciplina artística més popular, és un dels punts clau del Festival. Alternatilla posa a l’abast de tots una programació musical extensa, amb la presència d’interessants artistes nacionals i internacionals de la creació contemporània, alguns noms ja consolidats, altres pioners, avantguardistes, arriscats...

El Festival presenta també una novetat, un nou desafiament, gràcies a la col·laboració d’Au·ments, ampliam horitzons cap a una nova disciplina: les arts escèniques.

Si en el 2006 Alternatilla es va oferir com a plataforma a la solidaritat i a la sensibilització ciutadana, en aquesta nova edició seguim en aquesta mateixa línia, utilitzant les distintes disciplines artístiques com a punt de partida de la crida a la reflexió. De la mà de la fotografia i del cinema – ficció i documental –parlarem de temes com la immigració, el medi ambient, la SIDA. Es tracta de despertar el sentit crític i la reflexió de l’espectador respecte a temes que ens afecten a tots.

Cap. 217A (III), Art. 19: Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió.

 

Patrocinadors i colaboradors

 • Govern de les Illes Balears
 • Consell de Mallorca
 • Consell Insular d'Eivissa i Formentera
 • Ajuntament de Palma
 • Ibatur
 • S'Institut de Serveis Socials i Sportius de Mallorca
 • Ajuntament de Bunyola
 • Ajuntament d'Inca
 • Ajuntament de Lloseta
 • Ajuntament de Manacor
 • Ajuntament de Muro
 • Ajuntament de Pollença
 • Ajuntament de Porreres
 • Ajuntament de Sa Pobla
 • Ajuntament de San Antoni de Portmany

Organitza