logo Europa Jazz Network
logo IEB-AJIM9
Dep-Cultura, Patrimoni i Política Lingüística-color3 (1)
Logo Grupotel Hotels & Resorts copia
1507-MRS-Anuncio-RCM_imp
Logo UH+gruposerra copia
Logo-ARA-Balears-web-Alternatilla

Programa Oficial i Paral·leles.
del 21 de novembre al 08 de desembre de 2019

Presentació 

Quan?

 

Del 21 de novembre al 8 de desembre de 2019 Alternatilla Jazz In Mallorca Festival torna per quart any consecutiu i en aquesta ocasió posa el punt de mira al jazz portugués:
Portugal és el país convidat.

 

Dues setmanes i mitja de festival amb una itinerància per 13 municipis de Mallorca, a més d’un municipi de Menorca.

 

Un cartell amb un total de 30 activitats: 18 activitats al programa paral·lel amb 12 concerts didàctics i 6 tallers de formació, més els 13 concerts oficials amb destacats protagonistes de l’escena jazz internacional, nacional i local.

 

 

El festival

 

Des del moment en el qual va sorgir la iniciativa de crear el festival de jazz i dotar-lo d’una identitat pròpia, vàrem tenir clar que un dels principals objectius havia de consistir a promoure l’intercanvi cultural entre músics de l’aparador de jazzistes mallorquins i artistes d’altres països i territoris. I, al mateix temps, apropar el públic insular als directes i als corrents musicals de qualitat que sonen a les millors sales, teatres i festivals europeus.

 

Si el 2016, any en què neix el festival, creàrem un enllaç entre Holanda i Mallorca; en la segona edició, de 2017, el pont es va crear amb Noruega i la seva vibrant escena de música jazz, i en el 2018 vàrem dirigir la mirada cap al centre d’Europa, Polònia, aquesta quarta edició el país d’origen dels músics internacionals convidats és el pais veí, Portugal.

 

Programació oficial

 

ANDREA MOTIS BAND – TEATRE PRINCIPAL DE PALMA.

RICARDO TOSCANO QUARTET – FÀBRICA RAMIS, INCA.

ANDREA MOTIS BAND – TEATRE PRINCIPAL DE MAÓ.

ALTERNATILLA JAZZ BAND (TOSCANO+VAQUER+LOHIKARI+PEREIRA) – ESGLESIA DEL CONVENT, POLLENÇA.

CLARA GORRIAS QUARTET – CASA DES POBLE, ESPORLES.

MARIA JOAO QUARTET – TEATRE XESC FORTEZA, PALMA.

ALTERNATILLA JAZZ QUARTET V1 (GARRETT+SANTOS+BUJOSA+SALVÀ) – ESPAI36, SANT LLORENÇ DES CARDASSAR.

MARTA GARRETT+MANO A MANO – AUDITORI DE SANT BONAVENTURA, LLUCMAJOR.

THE RITE OF TRIO – SA CONGREGACIÓ – SA POBLA

ALTERNATILLA JAZZ QUARTET V2 (CALVO+CARDINHO+ROSINHA+MOLL) – SALA D’ACTES DE LA ONCE, PALMA.

JOAO BARRADAS GROUP – TEATRE MUNICIPAL DE MURO.

BRUNO CALVO QUARTET – AUDITORI DE PORRERES.

GLISSANDO BIG BAND – TEATRE XESC FORTEZA, PALMA.

 

Programació paral·leles

 

Concert didàctic: “PATRIMONI IMMATERIAL”: MIRANDA JAZZ BAND (MIRANDA-LOHIKARI-SALVÀ)

Taller: “MELODIA I HARMONIA”: TONI MIRANDA

Taller: “EDUCACIÓ DEL RITME”: JOAN TEROL AMIGÓ

 

La fórmula d’Alternatilla Jazz In Mallorca 2019

 

Alternatilla Jazz in Mallorca 2019 repeteix en la seva fórmula els elements que ens han donat una identitat pròpia i ens diferencien d’altres iniciatives existents:

 

• Un programa on preval la qualitat del producte per damunt del que és comercial. Els artistes amb els quals treballam basen la seva feina en la independència creativa, la llibertat d’una creació allunyada de les imposicions de la indústria musical.

 

• Un país convidat: resulta sorprenent que, malgrat les conseqüències del procés globalitzador que caracteritza al segle 21, es desconeix la riquesa cultural i musical de molts països. El nostre propòsit és apropar cada any l’escena jazzística d’un país i conèixer als músics que la protagonitzen.

2016 Holanda

2017 Noruega

2018 Polònia

2019 Portugal

 

• Concerts ménage à jazz: Volem posar especial atenció a promoure ponts de col·laboració artístics i creatius, entre els nostres músics locals i les bandes i intèrprets convidats d’altres països, conjuntament amb la voluntat de continuïtat d’aquest projecte, pretenem convertir-nos en una necessària empenta per a tots aquests músics i compositors de l’illa que, sovint, veuen com els seus projectes artístics troben obstacles que limiten el seu creixement en el mercat nacional i internacional.

 

• Per a aquest particular objectiu oferim la programació dels concerts mixtos que des del festival hem denominat concerts ménage à jazz i que es revelen com un dels principals distintius d’Alternatilla Jazz. S’aconsegueix així un dels objectius del festival: aprofitar l’intercanvi i la diversitat cultural que possibilita la connexió de músics de diferents cultures, en el cas d’enguany la polonesa i la mallorquina. D’aquesta manera, el programa cohesiona diferents maneres d’entendre el jazz alhora que prioritza la fusió cultural, el diàleg instrumental i la sorpresa de la improvisació, tres dels valors essencials del gènere.

 

• La descentralització, una itinerància del festival recorrent l’illa amb directes i activitats en els distints municipis de la geografia mallorquina. Es tracta d’arribar al major nombre de públic apropant el festival a distints municipis i recintes. Cada activitat d’Alternatilla Jazz es realitza en un lloc escollit amb especial atenció i a consciència. Teatres, auditoris, espais multidisciplinaris o centres culturals repartits al llarg i ample de l’illa. Aquest any amb la novetat de que el festival arriba fins a Menorca, amb el concert d’Andrea Motis a Maó!

 

• La importància de què, com a iniciativa cultural, el festival compti amb un component didàctic, com la inclusió, en el programa de tallers i concerts didàctics, col·laborant així amb la formació de músics i una aportació a l’educació del públic en general. Amb especial atenció a l’objectiu d’integració de col·lectius amb risc d’exclusió social facilitant l’accés d’aquests grups als concerts didàctics.

 

• Acostar-nos a la paritat de gènere, destacant la presència femenina. No hem volgut oblidar la creixent importància de les dones en la creació i interpretació de la música jazz, un fet que es veu reflectit a nivell musical i per suposat també en el nostre país convidat, Portugal. Sis dels tretze concerts oficials del festival tindran dones protagonistes damunt l’escenari.

 

• I, tot això, sense oblidar-nos de professar el major respecte possible cap al públic, cuidant cada detall perquè pugui gaudir dels concerts en les millors condicions possibles, amb una rigorosa producció i amb tota la cura que mereix l’ocasió.

 

Amb cada una de les edicions del festival, tant amb la programació oficial de concerts com amb les activitats paral·leles, es genera una dinàmica que esdevé en un esplendorós ambient d’agermanament entre músics de distints orígens, formació i antecedents. Una atmosfera que es trasllada al públic convertint cada un dels concerts i activitats en una experiència memorable.

 

https://www.instagram.com/alternatilla/