ajim-191124-alternatilla-jazz-band-pollença

logo Europa Jazz Network
logo IEB-AJIM9
Dep-Cultura, Patrimoni i Política Lingüística-color3 (1)
Logo Grupotel Hotels & Resorts copia
1507-MRS-Anuncio-RCM_imp
Logo UH+gruposerra copia
Logo-ARA-Balears-web-Alternatilla

Pollença / Església del Convent Sant Domingo

Diumenge 24 de novembre de 2019 a les 20.30 h

 

Alternatilla Jazz Band 19

Ricardo Toscano, Saxo alt
Toni Vaquer, Piano.
Marko Lohikari, Contrabaix.
João Lopes Pereira, Bateria.

Els concerts ménage à jazz són un dels principals distintius d’Alternatilla Jazz. S’aconsegueix amb ells un dels principals objectius del festival: aprofitar l’intercanvi i la diversitat cultural que possibilita la connexió de músics de diferents cultures. D’aquesta manera, el programa cohesiona diferents maneres d’entendre el jazz alhora que prioritza la fusió cultural, el diàleg instrumental i la sorpresa de la improvisació.

En aquesta ocasió, proposam una trobada entre dos músics portuguesos: el saxofonista Ricardo Toscano i a la bateria João Lopes Pereira, el pianista mallorquí Toni Vaquer i al contrabaix el suec resident a Mallorca Marko Lohikari.

La hibridació d’estils i l’espontaneïtat s’erigeixen en protagonistes en una prometedora conversació plural que farà detonar una vegada més els límits del jazz i expandirà els dominis d’aquesta pàtria universal denominada música. Un directe únic del qual en podran gaudir en exclusiva els assistents a l’Alternatilla Jazz Festival.

Ricardo Toscano. El fill pròdig del jazz portuguès és finalment discogràfic. Des dels seus anys adolescents fins a convertir-se en un jove adult (25 anys el 2018) ens acostumem a escoltar-lo només a l’escenari, improvisant amb les melodies de mestres nord-americans com Charlie Parker, “Cannonball” Adderley, John Coltrane i Ornette Coleman, entre molts altres de diferents èpoques en el “jazz continu”. Ara ens podem seure a casa nostra i escoltar el seu excel·lent saxo alt interpretant composicions pròpies. Amb una excepció: “El bruixot” de Herbie Hancock. Ricardo Toscano va aconseguir interpretar la tradició alhora amb la mateixa autenticitat dels originals (realment? Realment!) I amb una notable frescor d’enfocament, com si un antic estàndard fos quelcom completament nou. Ho continua fent, però l’inevitable (tenint en compte les seves capacitats superlatives) va passar: toca ara el seu propi món interior, nascut a partir de les nombroses audicions del patrimoni del jazz de Toscano. O patrimonis, perquè aquesta força de la vida és un contribuent fonamental de la música avantguardista del Lisboa Underground Music Ensemble de Marco Barroso, també conegut com LUME, alhora que es dedica a les composicions del desaparegut Bernardo Sassetti i inicia col·laboracions amb improvisadors lliures com Rodrigo Pinheiro, Miguel Mira i Gabriel Ferrandini. Pas a pas, sense urgències i negant-se a ser ofuscats per la fama i l’èxit, Toscano va obrir el seu espai d’acció i ara és un músic més complet.

Toni Vaquer (Palma, 1986). Compositor, arranjador i pianista, és un dels músics més excels de la nova fornada del jazz nacional. Llicenciat en piano en el Conservatori del Liceu i màster en composició i arranjaments del Berklee College of Music de Boston. Escriu per a altres formacions com el nonet de Victor Correa; D.O. New Ensemble, la Berklee Concert Jazz Orquestra de Greg Hopkins o el grup d’Andrea Motis. Com a arranjador treballa amb la Free Spirits Big Band de David Mengual i amb la Glissando Big Band. Anteriorment a la creació del sextet, en el 2014, va formar la seva pròpia orquestra ‘The Voodoo Children Collective”.

Marko Lohikari va néixer a Uppsala, Suècia el 1979. Ha realitzat estudis de contrabaix i improvisació en la Universitat de Göteborg, amb el baixista i compositor suec, el professor Anders Jormin. Després dels seus estudis a Suècia, va assistir a l’Acadèmia Sibelius a Hèlsinki, Finlàndia. Resideix a Espanya des de 2007 i ha tocat amb artistes com: Perico Sambeat, Chris Cheek, Shai Maestro, Luis Perdomo, Jason Palmer, Marco Mezquida, Albert Sanz, Marc Miralta, Carme Canela, Baptiste Trotignon, Jorge Rossy, David Xirgu, Raynald Colom i Baptiste Trotignon entre molts altres.

João Lopes Pereira (Lisboa, 1994) Als sis anys va iniciar els estudis de percussió clàssica en el Conservatório Metropolitano de Musica de Lisboa. Als 15 anys va ingressar l’Escola de Jazz Luiz Villas Boas del Hot Clube de Portugal. Molt aviat es va revelar com una jove promesa del circuït jazzístic portugués, premiat com Mejor Instrumentista en la 9ª Festa do Jazz do São Luiz 2011 i en aquest mateix any, va guanyar el primer premi en la categoria de combo de jazz en la 25ª edició del Prémio Jovens Músicos, amb el quartet de Ricardo Toscano. Als pocs mesos va ser admès a l’Escola Superior de Música de Lisboa, completant el seu darrer any de la seva llicenciatura en el Conservatori Superior de Música i Dansa de Paris. En l’actualitat és un músic molt actiu tant en l’escena portuguesa com en l’europea i ha tocat i gravat amb regularitat amb projectes de músics com André Santos Ponto de Partid’, Jose Carra El Camino, The Wild Bunch, Ricardo Toscano Cuarteto, Mila Dores, Bruno Santos Trio o Grzegorz Wlodarczyk.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

https://www.instagram.com/alternatilla/