Festival Multidisciplinar. Mallorca. Abril maig 2010

Salvem la tonyina vermella

Palma Aquarium + Alternatilla

Secció: Compromís

Tonyina vermella

Durant segles, els homes hem espletat els mars i oceans pensant que era una font inesgotable d’aliment i s’ha actuat com si el peix fora il·limitat. 

Som l’última generació que té l’oportunitat de reaccionar abans de buidar els oceans i que sigui massa tard.

La tonyina vermella està en perill d’extinció!

La tonyina vermella (Thunnus thynnus) no és la tonyina que es compra en llaunes, sinó la que s’ha posat de moda i es consumeix en restaurants de noves tendències i principalment en japonesos, en forma de sushi i sashimi. La tonyina vermella és fàcil de reconèixer pel color vermell de la seva carn; vianda escassa, i per això, de preu molt elevat.

La tonyina vermella es troba al Mediterrani i a l’Atlàntic, i la major i més important àrea de reproducció, se situa al sud de les Balears.

Aquesta espècie es pesca tradicionalment en les almadraves de Barbate i Zahara de les Tonyines; aquest art de pesca sostenible capturava les tonyines quan tornaven després d’haver post (a les Balears) en la seva migració fins a l’Atlàntic.

Des de fa una dècada es va començar a capturar tonyines de manera massiva amb xarxes de cèrcol industrials i molts es remolquen fins a unes gàbies flotants (gàbies d’engreixament), on s’enceben fins que aconsegueixen una talla i pes determinat, després es traslladen directament al mercat japonès per a la seva subhasta.

Aquesta pesca indiscriminada ha augmentat alarmantment alhora que s’han introduït tecnologies d’última generació per detectar els bancs de tonyines. S’han arribat a utilitzar avionetes per albirar tonyines i enviar vaixells pesquers per a la seva captura (aquesta pràctica ara està prohibida).

Els científics porten més de 10 anys denunciant aquesta situació devastadora que ha portat a aquesta espècie al punt de l’extinció, organismes com la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic (ICCAT), continua establint quotes de pesca superiors a les recomanacions dels seus comitès científics.

Palma Aquarium ha decidit hissar la bandera d’alarma i donar a conèixer a la societat el crític futur d’aquest magnífic animal marí. La tonyina vermella i altres espècies amenaçades s’extingiran si el seu consum descontrolat continua. Per això, Palma Aquarium ha posat en marxa la Campanya de Conservació de la tonyina vermella amb el suport d’empreses, institucions, organitzacions i científics que ajuden a donar a conèixer el vertader estat d’aquesta espècie tan emblemàtica.

Un homenatge a la tonyina vermella

Palma Aquarium ha creat una exposició permanent de 400m2 en el cor del seu Parc Marí; un vertader homenatge a la tonyina vermella, en la que es tracta la seva trajectòria històrica; el passat, el present i el seu tràgic futur. Es descobreixen les característiques biològiques i anatòmiques d’aquesta espècie, abans desconeguda pel públic.

CONÈIXER PER VALORAR I VALORAR PER PROTEGIR

El seu futur està en les nostres mans. Uneix-te a la campanya i no consumeixis espècies en perill d’extinció.

Abril 2010
Dl Dm Dm Dj Dv Ds Dm
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Maig/juny 2010
Dl Dm Dm Dj Dv Ds Dm
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5  

Descàrregues:

Calendari (PDF, 66 KB)
Revista (PDF, 3.7 MB)